vasárnap

Részlet az Egy gasztrológus jegyzeteiből

Ne ijedj meg a színétől, francia bab, csak olyan vetőmagot kaptam, az asszony tegnap rakott babnak csinálta meg, isteni volt csókolja meg az ujjvégeit, miközben átnyújtja a zacskó zöldbabot;
ma mibe tettétek a tojást? szokta kérdezni Béla, amikor esténként megérkezett az albérletünkbe, mekegett utána a sajátos nevetése, ma mibe tetted a római köményt? szokta kérdezni a gyerek mutatva mintegy a konyhaművészetem pályaívét;
ma paradicsomos zöldbabba;
lóbálom a bevásárlókosarat, görög benne néhány vörös- és fokhagymafej, teszek melléjük egy üveg olasz paradicsomszószt, átlátszóra szelt sonkát, a gyorskasszával egyforma szárú háromszöget zárunk be a férfival, aki a férfinyi fiával a másik irányból érkezik, megnyújtják a lépteiket, elém vágnak, kicsit megsavanyodom;
a zöldbabot megmosom, keresztben kettévágom, azt szeretem, ha mutatós is, két fej fölaprított hagymát oliván üvegesre párolok, a végén hozzádobok négy gerezd fokhagymát, ráteszem a babot, öntök alá kevés vizet, húsz perc után hozzáadom a paradicsomszószt, néhány szem szegfűborsot, fél mokkáskanál őrölt római köményt, ugyanannyi őrölt feketeborsot, tíz perc lassú rotyogtatás után beleteszem a darabokra tépdesett sonkát, öt perccel később megsózom, kóstolom, csettintek, tálalom.

forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...